Jozef doet het huishoudenGeboorte van Christus

Meester van het getijdenboek van Maria van Bourgondië, 1477-1490

1477-1490
Bodleian Library, Oxford, Groot-Brittannië; oorspronkelijk Vlaanderen; verluchting in het getijdenboek Engelbert van Nassau (ms. Douce 219, f. 133r); miniatuur op perkament

Meester van het getijdenboek van Maria van Bourgondië

Jozef en Maria zitten in een open ruimte bij een stenen gebouw dat op een kerk lijkt. In het midden brandt een vuurtje, waar Jozef een witte doek bij droogt, vermoedelijk een luier voor het Jezus. Het kind zit comfortabel bij Maria op schoot. Op de achtergrond, onder een nogal bouwvallig houten afdakje, zien we de os en de ezel.

Het perspectief van de miniatuur is opvallend realistisch getekend. Dit in tegenstelling tot de meestal wat knullig getekende stalgebouwen, waar palen, muren en dakbalken op een onmogelijke manier met elkaar in verbinding zijn gebrachr. Ook de os is realistisch uitgewerkt.

Het handschrift is genoemd naar de eigenaar Engelbert van Nassau. Hij was een Brabantse edelman en leefde van 1451 tot 1504. Alle miniaturen uit het getijdenboek zijn door de Oxfordse Bodleian Library gedigitaliseerd. Heel bijzonder zijn de uitgebreide randversieringen, waarin bloemen, insecten, sieraden en soms zelfs huisraad voorkomen.


Jozef doet het huishouden: Het motief van de huishoudelijke Jozef in oude kunst.
Laatste wijziging: 24 december 2013, om 22.07 uur. Actieve bestanddelen: xhtml 1.0 en css 2.1.