Jozef doet het huishoudenGeboorte van Christus

Giovannini de Grassi en Luchino Belbello da Pavia, 1390-na 1412

1390-na 1412
Biblioteca Nazionale Centrale, Florence, Italië; verluchting in het Visconti-getijdenboek (B.R.397 en L.F.22); miniatuur op perkament

Giovannini de Grassi en Luchino Belbello da Pavia: De miniaturist van het eerste deel, Giovannino dei Grassi, wordt voor het eerst vermeld in 1389 als een van de schilders uit de bouwhut van de kathedraal van Milaan. Hij wordt ook vermeld als architect en beeldhouwer. Luchino di Giovanni Belbello stond ook bekend als Belbello da Pavio en was actief als miniaturist tussen 1410 en 1470.

Jozef zit op de grond luiers te drogen voor het vuur. Links van hem is een vroedvrouw bezig met het gieten van een kan water in een bassin. Wellicht voor een badje voor Jezus of het wassen van meer luiers? Nogal op de achtergrond zit Maria onder het houten afdak van de stal. Zij geeft aan een andere vroedvrouw het kind Jezus, misschien om op het kleedje/dierenvel links te leggen?

De ezel en os liggen met geknielde voorpoten in aanbidding voor Jezus. De afbeelding is van de tekst afgescheiden door een gevlochten wilgentenen schutting. De functie van de roze stenen zuil rechts is me nog niet helemaal duidelijk.

Het getijdenboek is gemaakt in opdracht van Giangaleazzo Visconti. Hij werd in 1385 alleenheerser over Milaan en in 1395 werd hij door de afgezant van de Duitse keizer tot hertog en erfelijk heerser van Milaan gekroond. De eerste miniaturist overleed in 1389 en Visconti in 1402. Daardoor kwam het werk aan het getijdenboek stil te liggen. Het handschrift waarvan de verluchting toen voor ongeveer de helft was voltooid, moest wachten tot Giangaleazzo's zoon Filippo Maria, de hertogelijke waardigheid verkreeg. Hij gaf Luchino Belbello da Pavia de opdracht de ontbrekende miniaturen aan te brengen. Kopiist Broeder Amadeus tekende voor de Latijnse tekst.


Jozef doet het huishouden: Het motief van de huishoudelijke Jozef in oude kunst.
Laatste wijziging: 24 december 2013, om 22.07 uur. Actieve bestanddelen: xhtml 1.0 en css 2.1.