Jozef doet het huishoudenAanbidding der koningen

Jacob van Utrecht, 1515

1515
Wallraf-Richartsz Museum, Keulen, Duitsland; oorspronkelijk Groß St. Martin, Keulen, Duitsland; onderdeel van een vleugelaltaar; tempera op hout; 139 x 134 cm

Jacob van Utrecht (circa 1479 – na 1525): De schilder is ook bekend als Jacob Traiectensis en als Jacob Claesz. Hij is vermoedelijk geboren in Utrecht en rond 1500 inwoner van Antwerpen geworden. Hij was daar lid van het St. Lucasgilde tussen 1506 en 1512. Vervolgens ging hij naar Lübeck in Duitsland, waar hij tussen 1519 en 1525 lid was van de Leonardsbroederschap, een koopmansgilde.

Helemaal op de achtergrond is Jozef te ontdekken, knielend voor een vuurtje met hoogstwaarschijnlijk een luier. De meeste aandacht gaat echter naar de drie koningen die hun giften komen brengen voor het kind Jezus en zijn moeder Maria. Het geheel is gesitueerd in een landschap met diverse gebouwen.

De Utrechtse roots van de schilder zijn ook op het schilderij terug te vinden. Rechts op de achtergrond is de Dom vanuit het zuidoosten te zien. Ook de toren van de Buurkerk staat op het paneel afgebeeld. Op de andere panelen van het vleugelaltaar zijn nog een Geboorte van Christus en twee scenes uit het leven van Bernard van Clairvaux te zien.


Jozef doet het huishouden: Het motief van de huishoudelijke Jozef in oude kunst.
Laatste wijziging: 24 december 2013, om 22.07 uur. Actieve bestanddelen: xhtml 1.0 en css 2.1.