Jozef doet het huishoudenGeboorte van Christus

Pseudo Jacquemart, 1385-1390

1385-1390
Bibliothèque Nationale, Parijs, Frankrijk; oorspronkelijk Bourges, Frankrijk; verluchting in getijdenboek (ms. Lat. 18014, f. 143); miniatuur op perkament

Pseudo Jacquemart: De miniaturen van de Petites Heures werden oorspronkelijk gemaakt door Jean le Noir. Na zijn dood werden de werkzaamheden overgenomen door Jacquemart de Hesdin en een kunstenaar die bekend staat als Pseudo-Jacquemart. Rond 1390 was het getijdenboek klaar.

Jozef zit weer eens in een hoekje van de voorstelling. Hij droogt een witte doek voor een vuurtje in een komfoor. Voor hem staat een tafeltje met wat vaatwerk en ligt er een blaasbalg op de grond.

Het midden van de afbeelding wordt geheel in beslag genomen door een comfortabel liggende Maria. Ze ligt onder een hemelsblauwe deken, een kleur die verwijst naar haar bijzondere status. Blauw was ook een dure kleur voor schilders.

Maria geeft ondertussen aanwijzingen aan een vroedvrouw die het kindje Jezus net oppakt uit of weglegt in de kribbe. Het is een roze stenen kribbe en aan weerszijden steken de koppen van de os en de ezel nieuwsgierig omhoog.

De volledige titel van het getijdenboek is Les Petites Heures du Jean, Duc de Berry. Jean de Berry gaf rond 1372 opdracht voor de productie ervan.


Jozef doet het huishouden: Het motief van de huishoudelijke Jozef in oude kunst.
Laatste wijziging: 24 december 2013, om 22.07 uur. Actieve bestanddelen: xhtml 1.0 en css 2.1.