Jozef doet het huishoudenGeboorte van Christus

Jean le Tavernier, 1450-1460

1450-1460
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, Nederland; oorspronkelijk Oudenaerde, België; verluchting in getijdenboek (76 F 2, f. 12); grisaille op perkament; 9 x 10,5 cm

Jean le Tavernier: In de boekhouding van Filips de Goede wordt een Jan Tavernier vermeld. Op een kwitantie van Jean Le Doulx, raadgever en rekenmeester van de hertog, ten bedrage van 75 gouden écu's, worden diverse werken omschreven die hij had uitgevoerd voor Filips de Goede, waaronder 230 miniaturen geschilderd "de blanc et de noir" - met andere woorden: in grisaille.

Op deze voorstelling in grijstinten staat Jozef rechts met een doek in zijn handen bij een vuurtje. Een wandelstok ligt voor hem op de grond, waarschijnlijk om de aandacht te vestigen op zijn hoge leeftijd. Opvallend is zijn ene zichtbare schoen, een zogenaamde trip. Deze houten trippen met een leren bandje over de wreef werden gebruikt als een soort overschoen om de stoffen of leren schoenen te beschermen tegen vuil en modder.

Links staat Maria in aanbidding voor het kleine Jezuskindje dat op de grond ligt. Achter het vuurtje staat een vrouw ook in aanbidding, vermoedelijk een vroedvrouw. Achter de gevlochten afscheiding van de stal staan twee herders toe te kijken. De stal is opmerkelijk uitgevoerd met stenen muren links en rechts.

Alle miniaturen uit het getijdenboek zijn door de Koninklijke Bibliotheek gedigitaliseerd.


Jozef doet het huishouden: Het motief van de huishoudelijke Jozef in oude kunst.
Laatste wijziging: 24 december 2013, om 22.07 uur. Actieve bestanddelen: xhtml 1.0 en css 2.1.