Jozef doet het huishoudenGeboorte van Christus

Omgeving Hans Multscher, 1456-1459

1456-1459
Städtisches Museum Multscher, Sterzing, Italië; oorspronkelijk Pfarrkirche, Sterzing, Italië; onderdeel van een drieluik; tempera op hout; 195 x 174 cm

Omgeving Hans Multscher

Jozef zit met ontblote benen en voeten op een bankje aan de zijkant. Zijn schoenen liggen naast hem en hij houdt een doek in zijn handen. Het lijkt net of hij zijn voeten hiermee aan het drogen. Waarschijnlijker is echter dat hij zijn kousen uittrekt om windsels voor het kindje Jezus te maken. Met deze windsels kon het kind ingebakerd worden. Dit motief is afkomstig uit diverse middeleeuwse liedjes, zoals bijvoorbeeld:

Op luttel hoey wert hi gheleyt

Josephs coussen syn eerste cleyt

Daer wert hi in ghewonden.

De windsels van het kindje werden bewaard als reliek en vereerd, onder andere in de Maria Maggiore in Rome en de Sainte Chapelle in Parijs. Door Karel de Grote werden onder andere de windsels van Jezus en een kleed van Maria in de dom van Aken ondergebracht, waar ze nu nog steeds bewaard worden.

De heilige familie bevindt zich in een ruim bemeten houten stal, die aangebouwd lijkt te zijn naast een stenen gebouw. Op de achtergrond worden de herders in het veld op de hoogte gebracht van de geboorte door drie in de lucht zwevende engelen.


Jozef doet het huishouden: Het motief van de huishoudelijke Jozef in oude kunst.
Laatste wijziging: 24 december 2013, om 22.07 uur. Actieve bestanddelen: xhtml 1.0 en css 2.1.