Jozef doet het huishoudenGeboorte van Christus

De Alexandermeester, circa 1430

circa 1430
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, Nederland; oorspronkelijk Utrecht, Nederland; verluchting in historiebijbel (KB, 78 D 38 II, f. 143); miniatuur op perkament; 9 x 6,5 cm

De Alexandermeester (Frankrijk, 1420 – 1450): Deze in Frankrijk actieve miniatuurmaker is genoemd naar de Alexanderroman, die bewaard wordt in de British Library in Londen (MS 20.B.XX). Hij heeft ook de miniaturen gemaakt in twee getijdenboeken (Oxford, Bodleian Lib., MS. Liturg. 100 en Stonyhurst, Lancs, MS. 33).

Jozef staat in het midden van de voorstelling met een doek. Het is niet helemaal duidelijk waar deze doek voor moet dienen. Het linkerbeen van Jozef is bloot, verwijzend naar het verhaal dat hij zijn sokken tot windsels voor de baby heeft verknipt. Jezus is dan ook ingebakerd met rode windsels, de kleur van de beenbekleding van Jozef.

Maria ligt comfortabel met de strak ingebakerde Jezus in haar armen. Ze liggen onder een rieten afdak. Rechts is een herder te zien die omhoog kijkt naar een engel in de lucht. De engel houdt een banier vast waarop te lezen is: “Gloria in excelsis deo”. De os en de ezel eten hooi uit een stenen voederbak.

Alle miniaturen uit de historiebijbel zijn door de Koninklijke Bibliotheek gedigitaliseerd.


Jozef doet het huishouden: Het motief van de huishoudelijke Jozef in oude kunst.
Laatste wijziging: 24 december 2013, om 22.07 uur. Actieve bestanddelen: xhtml 1.0 en css 2.1.